Fire gode råd til babys første flyvetur

Det er pudsigt, hvordan ting nogen gange falder sammen. Forleden fortalte jeg hele verden – eller i hvert fald alle på Facebook – at jeg har lavet denne lille blog om at rejse med sin baby. Dagen efter får jeg pludselig en bunke sms’er om, at jeg skal skynde mig at ringe ind til P3. De efterlyser nemlig gode råd om at flyve med sin baby for allerførste gang.
Så jeg ringer ind, lige der fra linje 33 på vej til Rådhuspladsen, og får liret mine bedste flyveråd af til to unge værter, der ikke helt lyder som om, de har børn selv.
Men de var rimelig imponerede af, at Gerda allerede har fløjet 16 gange. Nu jeg tænker efter, er det faktisk også ret vildt. Jeg selv var godt oppe i tyverne, før jeg kunne prale af så mange stempler i passet. Jeg håber ikke, at hun har taget skade af al den trykudligning.

Nå, jeg lød vist en anelse kaffe-overkørt i radioen (hvilket heller ikke er meget langt fra sandheden). Men rådene er rimelig nede på jorden. Så dem skal I naturligvis også have.

 • Kom ud i lufthavnen i god tid
  Vi er der selv mere end to timer før afgang. For vi skal ofte lige hente en Airshell, tjekke ind i ét sted, aflevere bagage i et andet og skibe autostolen eller barnevognen af et tredje. Hvis man er i lufthavnen i god tid, kan man også nå at finde et roligt hjørne – f.eks. i børneområdet – til at amme eller give lidt mad. Og så kan jeg godt lide at melde vores ankomst i gaten før boarding. Så får vi som regel lov til at komme på allerførst. Og det er meget rart, når man skal stå og folde klapvognen sammen ved flyet. Desuden har Gerda en mesters sans for at pølle på de værste tidspunkter, så vi ender altid med at være ved gaten lige til øllet.

  Vi forsøgte med grød, men hun ville kun have bøf.
 • Hav underholdningen parat
  Selv på kortere flyvninger kan det være en udfordring at holde det lille sprællevæsen glad og tilfreds på skødet under hele flyvningen. Vi har altid haft favorit-legetøjet med til Gerda. I lang tid har det været Aben (svinedyr Kay Bojesen-træfigur, som arvingen ikke mente kun skulle være til pynt) og Sprutte (knap så dyr, men meget grim, blæksprutte fra Lamaze, som kan underholde i evigheder). I øjeblikket er hendes yndlingsleg at hive al indhold fra min håndtaske op, og det er jo meget nemt, hvis ikke det var fordi læbestifter og tamponer ruller helt ned til de bageste rækker.
Et Flüggerkort? Really, mor?
 • Snack, snack, snack!
  Gerda er sin fars datter og kan derfor altid gøres i godt humør med noget knas. Majssnacks er et hit, men jeg pakker faktisk utrolige mængder af mundgodt til hende, for man ved aldrig, hvad hun vil have. Til vores flyvning til USA i dag har jeg: Rosiner, smoothies, blåbær, cherrytomater (sviner ad Helgoland til, men de er en sikker vinder), små kiks, grød, ostehaps og selvfølgelig majssnacks i tre varianter.
  Det var lidt lettere dengang, jeg ammede. Der fik hun mad, når vi lettede – det tog også trykket i ørerne- og så faldt hun som regel i søvn bagefter. Good times.
Gerda lokaliserer den nærmeste nødudgang
 • Kill them with kindness
  Når man træder ind i flyet med en baby, stirrer alle på en og tænker: ‘Kære Gud, lad dem ikke sætte sig ved siden af mig!’ Eller sådan kan det i hvert fald føles. Det er tanken om, at alle synes, at babyer er de værste sidemænd, der kan gøre hele flyturen til en prøvelse.
  Jeg har med stor succes taget brodden af situationen med sidemanden, når vi kom anstigende med barn og habengut ved at sige noget i retningen af: ‘Hej, det er dig, der har vundet i babyotteriet. Du skal sidde ved siden af os.’ De fleste er faktisk ret cool og svarer, at de selv har børn eller børnebørn, og at det ikke rør dem det nærmeste. Det kan tit åbne for en hyggelig samtale, og så er det langt mindre pinligt, når barnet tørrer cherrytomat af i ærmet på dem senere.
Gerda bliver tit gode venner med sidemanden

Men det vigtigste, man skal huske, når man flyver med sin baby er, at man ikke kan planlægge sig ud af alt. Nogen gange skriger barnet. Nogen gange er flyet forsinket, så soverutinen ryger sig en tur. Og nogengange skal man (damn you flytoilet) skifte en stor stinker på overfarten. Selv når man har fløjet 16 gange med afkommet kan det blive en satans tur med skrål og koldsved.
Men det går, og man overlever. Og så er hjemturen forhåbentlig lidt mere rolig. Fingers crossed.

1 Comment

 1. Fire gode apps til at underholde baby eller tumling på rejsen

  26. maj 2018 at 18:57

  […] LÆS OGSÅ: Fire gode råd til babys første flyvetur […]

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.