Gerda i shoppehimlen Gekås

Har du hørt om varehuset Gekås Ullared? Nej, det havde jeg heller ikke, før jeg ved et tilfælde endte med at bruge en mindre formue der i påsken.
Kort fortalt er Gekås et enormt supermarked med virkelig lave priser – og et kæmpe tilløbsstykke for shoppeglade svenskere. Og så ligger det under tre timer væk fra København.

Det var faktisk slet ikke meningen, vi skulle have været i Ullared, for denne påsketur gik til Gøteborg. Men skæbnen – og episk dårlig planlægning – gjorde, at vi endte med at spendere størstedelen af vores tur med at købe legetøj og mad i stedet for at være kulturelle.

Mor griner – Dankortet græder

Vi har rejst rigtig meget med vores snart to år gamle pige, men jeg har aldrig været på sådan en kaotisk tur. Vi havde simpelthen pakket med hovedet under armen, så da vi nåede Øresundsbroen denne tidlige skærtorsdag, måtte vi vende om, fordi vi havde glemt Gerdas pas. Og da vi så – en time forsinket – endelig kørte fra broen og ind på svensk jord, kom sheiken i tanke om, at vi havde glemt klapvognen. Rigtig flot, rejseblog-typer.
Det ødelagde lige alle de planer, vi havde om at spadsere rundt i Gøteborgs hyggelige centrum den eftermiddag, for når den lille loppe ikke er spændt fast i sin vogn, løber hun direkte mod den nærmeste trappe / trafikerede kryds / elektriske installation / random dødsfælde.

Gerda lader op til nye ulykker

Så vi tog en hurtig beslutning i bilen og blev enige om at bruge eftermiddagen i et shoppingcenter, hvor det er lidt lettere at styre den lille hvirvelvind. Men hvilket skulle det være? Sheiken kom i tanke om et spøjst sted, han havde set en serie om engang: Gekås Ullared.
Det er en slags svensk Wal-Mart, et kæmpe supermarked, hvor alt er rigtig billigt – og hvor folk står i kø fra morgenstunden. Over fem millioner mennesker shopper der hvert år. I højsæsonen kommer der 30 busser i timen med købelystne gæster og hvert TIENDE stykke legetøj købt i Sverige er fra Gekås.
Så der susede vi til – og vi blev ikke skuffede. Det var det perfekte pitstop på vej til Gøteborg. Mor her fik shoppet nødder, chokolade og gaver til barnet de næste tre år. Vi taler BRIO, Fisherprice og Sylvanian Family til næsten det halve af danske priser. Børnetøj kunne fåes til omkring 50 svenske kroner per del – vi indkøbte UV-badedragt til den lille til en forestående badeferie – og de smarte afvaskbare tusser, som Gerda dekorerer bord og vægge med derhjemme, kunne vi få for tyve kroner mod de 40 kroner, de koster herhjemme.

Bemærk osterejerne

Gerda havde en fest i det gratis legeland på fjerde sal (hvor der i øvrigt også er et pænt ammerum og fine puslefaciliteter), og hun var ikke til at trække væk fra cykelbanen, hvor hun fik en ny veninde fra Albertslund.
Vi endte med at blive og spise i deres IKEA-konceptagtige restaurant (hvor der selvfølgelig var højstole, børnemenuer og puderum med tegnefilm kørende), og maden var helt hæderlig og latterlig billig.

– Hurtigere, nye ven! Hurtigere!

Alt i alt var det et virkelig vellykket pitstop, og det var helt eminent til folk med små børn.
Vi nåede slet ikke at se, hvad Gekås ellers bød på – der er for eksempel en hel outletdel og en kæmpe it-afdeling, og så har Gekås også sit eget hotel. Selvfølgelig. Jeg er vild med ideen om et varehus med eget hotel, og jeg forstår faktisk godt folk, der vælger at blive og overnatte. Mest fordi området omkring shoppemekkaet er pivsmukt og stranden ligger meget tæt ved. Perfekt til en lille sommerudflugt.

Gerda danner sig et overblik

Vi havde dog booket hotel helt oppe ved Gøteborg, så vi måtte køre en time mere den dag. Jeg vil gerne sige, at Gøteborg er liiige langt nok væk fra København for en overnatning. Men hurra for et hotel – en ombygget bomuldsfabrik lige ud til en smuk skovsø. Virkelig flotte omgivelser, lækre senge og helt igennem fantastisk, svensk morgenmad.

Svenske hoteller SKAL have egen sø

Og ja, dagen efter gik turen så hjem igen til København. Dog lige med et enkelt fire-timers rast i Malmøs enorme shoppingcenter Emporia, hvor jeg kunne få alt det fine børnetøj fra svenske Lindex og Cubus, som jeg elsker at give Gerda på.

Jeg kan kun anbefale en smuttur til Sverige for at shoppe. Men pas på! Selvom den svenske krone er så lav, at det kan føles som matadorpenge, kan man stadig godt nå at spendere mere end 4000 kroner på træklodser, børnetøj og Marabou på to døgn, skulle jeg hilse at sige. Fra en ven…

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.