Med baby på Bornholm

Bornholm er meget mere end røgede sild, klipper og Krøllebølle. Der er tonsvis at opleve på Østersøens perle, ikke mindst for familier med deres egne små trolde. Men der er skrevet stolpe op og stolpe ned om Hammershus, Svaneke og Kadeu, så efter Gerdas første tur dertil har jeg samlet en række tips til nye og anderledes familieoplevelser i et par af de byer, der sjældent bliver nævnt på min yndlings-ø. Og selvfølgelig lidt om turen dertil.

Allerførst skal det dog siges, at jeg har boet på Bornholm i næsten tre år engang, så det her indlæg kommer til at være farvet af min altomsluttende kærlighed til øen. Faktisk er jeg så vild med Bornholm, at jeg ville være klar til at flytte til øen i morgen, hvis Sheiken ellers var det. Jeg kan så berolige alle læsere – inklusiv min svigermor – at det er han ikke.

Gerda tager en lur i Aarsdale
It’s a hard knock life!
Rejsen derover:

Tag bilen, flyet eller toget – ikke bussen
Det her er en dyrekøbt erfaring, jeg har gjort mig, da jeg på denne tur af ren vane rejste til øen med Bornholmerbussen, der kører mellem Hovedbanegården og Ystad. Jeg tænkte mig slet ikke om. Det var helvede på jord at sidde med en 12 kilo tung akrobatbaby på skødet i over en time. Gerda kedede sig og ormede rundt. Slog den stakkels dame på sædet foran os i hovedet med sin plasticskovl. Og lavede en bæ i bleen efter 15 minutter. Der er ikke noget toilet i bussen, og det er omtrent lige så sjovt at skifte en lorteble i en overfyldt, varm bus, som at få begge sine arme i klemme i en svingdør. Derfor – tag toget til Ystad, hvis du har en baby (husk at booke plads til barnevognen). Du kan også snildt tage flyet, hvis du ikke har noget imod hele security-cirkusset i lufthavnen, for turen kan nås mellem to amninger. Ellers er der jo også muligheden at køre selv, men det koster altså knaster at tage bilen med på færgen. Dog skulle der være håb forude også for det, da Mols-Linjen overtager sejladsen næste år og har nogle mere menneskelige priser med i kølvandet.

Gerda på Bornholmerfærgen
Gerda er faret vild på vej til færgen.

Book i god tid
Folk er vilde med sommer i Svaneke og sol over Gudhjem, så der bliver hurtigt udsolgt på de populære rejsedage. Det er ekstra vigtigt at være i god tid, hvis du vil have en specifik afgang, der passer med babys sovetider. Hele turen med bus eller tog og færge tager jo over tre timer, og det kan være svært at finde ro til at sove – både for babyer og forældre. Gerda sov stort set ikke frem og tilbage på trods af massiv overstimulation i Leonora Christinas børneområde. Husk, husk, husk på, at du stadig skal have billed ID med til både dig og din baby, fordi I rejser gennem Sverige.
Husk i øvrigt også at booke en billet til babyen. Selvom den lille bløb selvfølgelig er gratis, er det vigtigt for færgepersonalet at vide præcis hvor mange individer, der befinder sig på færgen i tilfælde af en evakuering. (Gæt tre gange, hvem der fik en reprimande i billetkontrollen).

baby, bornholmerfærgen, færgen, legerum, bobles
Stop the rocking!

Kom godt omkring
Selvom at jeg elsker, at det lokale busselskab hedder BAT, ville jeg stadig anbefale børnefamilier at køre i bil, når de er på øen. Busserne kører ikke så tit, og der er længere mellem byerne, end man umiddelbart tror. Det er som sagt dyrt at tage egen bil med færgen, så det kan godt betale sig at leje en bil, når man kun er på øen en weekend. En fin løsning for pengepungen og miljøet er at leje en deleelbil, hvor du selv bestemmer, om du vil have bilen i en time, en halv dag eller i en uge. De små hvide lyn står ved færgekajen, og en weekends leje koster fra 1099 kr. Lej dem her, og tag babysædet med hjemmefra.

hotdog, pølse, baby
Oplagt sted til et pølsefoto
Rønne

Café Kaas
Jeg har boet i Rønne i flere år, men jeg har faktisk aldrig været nede i Rønne Lystbådehavn, eller Nørrekaas, som den også hedder. Ikke før denne weekend, vel at mærke. For nu sker der ting og sager dernede, og den lille havn er virkelig et besøg værd, når man alligevel besøger Bornholms største by. Gerda tog jordens største skraber i klapvognen, mens jeg nød udsigten over vandet og Bornholms måske bedste kop kaffe fra den helt nyåbnede Café Kaas. Der var hjemmebagte boller og lækre sandwich på menuen, men bedst af alt var der helt roligt, så barnet kunne sove den store færgeoplevelse ud helt uforstyrret. Tæt på lå en hyggelig legeplads, der var ro til amning og det er fem minutter væk fra færgeterminalen, så jeg vil klart anbefale caféen frem for terminalen, hvis du har en time at slå ihjel før hjemturen.

Nørrekaas, Rønne, Bornholm, Café Kaas
Hva’ så, Nørrekaas! Er I friskeeeeee?

Nørrekaas Ishus
Nye lækre ishuse popper op over hele øen i øjeblikket, men jeg faldt virkelig for det fine Nørrekaas Ishus, der er åbnet lige over for lystbådehavnen. Den italienske is er hjemmelavet af tre flinke søskende, der har åbnet butikken sammen i det hus, der har været i deres families hænder i seks generationer. De har også virkelig god kaffe, men det er altså isen (og udsigten), der trækker her. Tiramisuen kan særligt anbefales, og min ledsager (Gerda) var vild med flødeskummet.

Nørrekaas Ishus, is, hjemmelavet, baby
Ingen kvaler – Gudmor betaler

Loppeteket
I Snellemarkcenteret, der ligger et ejendomsmæglerstenkast fra færgeterminalen, har en af mine venner åbnet et superloppemarked, hvor de lokale kan booke en stand og sælge deres brugte tøj, legetøj og tingeltangel. Konceptet findes flere steder i landet, men der er altså noget særligt ved den her velkørte butik, hvor man også kan finde babytøj, lokal brugskunst og sjove bornholmske fund. Oplagt sted at købe noget med Krølle Bølle på.

Strikket bus til 45 kr – et rent fund

Torvehallerne
Efterhånden skal enhver større by med respekt for sig selv have en madhal. I Rønne er man hoppet med på bølgen og har åbnet den hyggelige Torvehal Bornholm nord for centrum. Her er akkurat lige så dyrt som den københavnske pendant, men måske hundrede gange hyggeligere. Det skyldes først og fremmest den aflukkede gård, hvor der er foodtrucks, kæmpegrill, kaffebar og langborde med parasoller. Det vrimlede med børnefamilier, da vi var der, for det er et helt oplagt sted at pitstoppe på sightseeingturen. Vi savnede dog både pusleplads og højstol, men da stedet kun har et par uger på bagen, bliver det tilgivet meget.

Tapas, schmapas – jeg har rosiner.
Aarsdale

Høkeren
Aarsdale er et søvnigt lille fiskerleje, der putter sig mellem Svaneke og Nexø, og som derfor går mange turisters næse forbi. Det er ærgerligt, for byen er super fin. Som mange andre småbyer på Bornholm er den lokale købmand gået nedenom og hjem, og derfor har frivillige kræfter åbnet en meget fin lille høker, så de lokale og det sejlende folk, altid kan få mælk, æg og andre nødvendigheder. Her er altid gratis kaffe på kanden, lokale specialiteter som pasta, pølser og friskkværnet mel på hylderne og tid til en snak om vejr og vind.

Hyggelig høker i Aarsdale
Indsæt selv baby

Røgeriet
Der er mange meninger om, hvilket af øens røgerier, der er det bedste. Men jeg er meget glad for Aarsdale Silderøgeri, hvor røgen står op af de hvide skorstene hver formiddag store dele af året. Her er ikke så overfyldt, som der kan være på de lidt mere kendte makrelpushere på øen, og så laver de altså nogle killer fiskefrikadeller. Og du kan selv vælge, om den skal være pandestegt eller fra frituren. Her er overdommeren i klapvognen klart til den første. Husk remouladen.

Aarsdale Silderøgeri
Så er vi dem, der er røged’

Mikkeller
Du hørte det her først. Superbryggeriet Mikkeller, der blandt andet ligger i København, Tokyo og LA, åbner en ølbar i Aarsdale af alle steder. Det vil sige, at om fem minutter vil alle flokkes til den lille by for at drikke noget af verdens bedste øl med udsigt til klipper og måger. Rygtet siger, at de allerede vil holde en pre-åbningsfest her i efteråret, for så at åbne for alvor til næste sommer. Jeg ville sikre mig et sommerhus i byen til juli 2018 nu, hvis jeg var dig.

Aarsdale med baby
Gerda giver thumbs up til nyheden

Spis Bornholm
Bornholm har de sidste år for alvor brandet sig på at være en gourmet-ø, men det er faktisk i den vilde natur, du finder de lækreste ting at spise. Og lyder det ikke idyllisk med en tur i Paradisbakkerne eller til Pissebækken? Smid barnet i bæreselen og kom ud og pluk løs. Hvis du som jeg har en 12 kilos baby, så lad rejsepartneren om at bære barnet, så du kan høste i fred. For der er nok at komme efter:

– Ramsløg i april/maj
– Blåbær og vilde jordbær i juli
– Kantareller i juli og oktober
– Brombær sidst i august
– Og ikke mindst et rent slaraffenland af snapseurter hele året – find dem langs kyststien mellem Svaneke og Nexø, siger den lokale snapsebrygger.

Gerda på bøfhus
Du kan også bare spise pasta.

Bornholm på en skala fra 1-6
Klapvognsfarbar: Gemoji image for :baby_bottleGemoji image for :baby_bottle
Ammevenlig:       Gemoji image for :baby_bottleGemoji image for :baby_bottleGemoji image for :baby_bottleGemoji image for :baby_bottleGemoji image for :baby_bottle
Pusleforhold:       Gemoji image for :baby_bottleGemoji image for :baby_bottleGemoji image for :baby_bottle
Baby-love:           Gemoji image for :baby_bottleGemoji image for :baby_bottleGemoji image for :baby_bottleGemoji image for :baby_bottleGemoji image for :baby_bottle

4 Comments

 1. Sarah

  25. juli 2017 at 4:05

  Hej Julie
  Rigtig hyggelig læsning om jeres rejser rundt med jeres datter.
  Vi tager selv til Bornholm for at besøge familie og vil blot anbefale færge bizz til jer som en mulighed for at få bil med. Besøger I øen mere end en gang årligt er det tæt på at kunne betale sig.
  Vh. Sarah

  1. Julie

   11. august 2017 at 8:05

   Hej Sarah!
   Tak for de søde ord.
   Det er klart værd at overveje, når man nu er så vild med Bornholm, som jeg er. Jeg har Bornholmerkort bare til mig, men mon ikke det er tid til at få en Bizz til bilen også, når man nu altid kommer til at rejse som familie. Det tror jeg. 🙂 Der er jo også håb forude med nogle lavere priser, når Mols-Linjen overtager!

 2. Torvehal Bornholm

  23. juli 2017 at 19:29

  Skøn anmeldelse af Bornholm og Torvehallen. Vi tager opfordring om højstol og skifteplads op med det samme. Tak for det!

  1. Julie

   11. august 2017 at 8:02

   Hvor er det dejligt at høre! Vi havde en virkelig fin eftermiddag ved Torvehallen. 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.