Med babyen i Helsinki

Jeg har altid haft en svaghed for finner. De er et lunt, kreativt og halvtosset folkefærd, der elsker saunaer, koneløft og karaoke. Finland er et fantastisk land at rejse i, fordi det føles eksotisk og velkendt skandinavisk på samme tid. Og Helsinki er i fuld fart ved at blive en af de mest spændende hovedstæder i Europa. Denne weekend fandt vi ud af, at det også er en meget fin by at rejse til med baby.

Vi lærte dog, at vi aldrig mere skal flyve efter Gerdas sengetid, fordi hun simpelthen nægter at falde i søvn på flyet. Hun vil meget hellere underholde sidemanden eller hive passagererne foran i håret (stakkels mennesker). Hun klarede det dog i stiv baby-arm. Det var mor her, der var helt nedbrudt over, at barnet ikke fik sovet.

Det kan klart anbefales at besøge Helsinki i de sene forårsmåneder eller om sommeren, fordi det bare er et meget koldt sted ellers. Undgå dog at tage af sted i juli, hvor alle finnerne forlader byen for at tage i sommerhus og restauranterne har lukket.

Her er mine bedste babytips til Helsinki:

 1. Køb babymad!
  Jeg har aldrig været i et supermarked, som havde så meget babymad, som dén K-Market, der lå tættest på vores hotel i Helsinki. Næsten alt var økologisk og produceret i Finland, og det var langt billigere end herhjemme. Så der er ingen undskyldning for ikke at kaste sig ud i lokale specialiteter som fx laksesuppe i babyversion. Mummelums.

  Finnerne har haft gang i den store stavblender
 2. Gå i Saluhal
  Saluhallerne er finnernes markedshaller, der traditionelt har frugt og grønt-boder, fiskehandler, slagter og små madbutikker. Der findes flere i Helsinki, men min favorit er den over hundrede år gamle Hietalahden kauppahalli, der ligger ved havnen. De 116 små træboder er blevet hipsterficeret helt efter min smag til at huse kokke fra alle verdenshjørner. Især ramenboden Fat Ramen er et besøg værd. Der er også et meget fint loppemarked ude foran i weekenden, hvor man kan tusse rundt med baby i klapvognen og gå på jagt efter gamle Marimekko-kjoler og Ittalla-fade.

  Sol, salu-hall og loppemarked
 3. Drik kaffe
  Finnerne er det mest kaffedrikkende folkefærd i verden. Knap fem kopper om dagen bliver det til (danskerne drikker til sammenligning kun fire kopper), så her er der virkelig tale om nogle koffein-junkier. Og der er små hyggelige kaffebarer på alle hjørner i byen, så de trætte forældre kan få tanket op flere gange om dagen. Der findes endda en kaffefestival i april, hvis man selv er bidt af en gal bønne.

  ‘Jeg sagde kaffe – ikke vin!’
 4. Tag ud af byen
  Soumenlinna – eller Sveaborg – som svenskerne døbte den, er ikke overraskende en af Finlands største turistattraktion. Den store fæstnings-ø er en oplevelse at besøge – gerne med baby i bæresele – og er perfekt til en picnictur eller en frokost på en af de mange gode restauranter. Vi spiste pytt-i-panna på Valimo, så på drageflyvning fra klipperne og jeg reddede mig en fin solskoldning på næsen. Alt i alt en god dag.
  Tag det offentlige derud, færgen går flere gange i timen og en 12-timers færgebillet koster 5€.

  Dragerne var større tæt på
 5. Køb Mummi
  Indrømmet. Jeg er helt vild med Mummitrolde. Måske fordi Mummi-universet både er lidt uhyggeligt og nuttet på samme tid. Og da jeg så, man kunne få Mummi-bleer, var jeg solgt. De er selvfølgelig svanemærket og ikke klor-bleget, så heller ingen smalle steder på den front.
  Man kan købe sig fattig i Mummi-merchandise i Helsinki. I hvis du ikke har fået helt nok, når du er på vej hjem, er det heldigt, at der er en hel forretning kun med de hvide, tykke trolde i lufthavnen.

  Ferien er reddet
 6. Tag bæreselen med i lufthavnen
  Det er åbenbart ikke alle steder, man kan tage sin paraplyklapvogn med helt til gaten. I Helsinki Lufthavn SKAL den checkes ind, og lufthavnens egne klapvogne egnede sig ikke til babyer (Gerda var nær faldet ud). Det var lidt en streg i regningen at skulle bære rundt på det trætte barn i den time, vi ventede på at gaten åbnede – især fordi klokken var seks om morgenen.


Helsinki på en skala fra 1-6
Klapvognsfarbar: Gemoji image for :baby_bottleGemoji image for :baby_bottleGemoji image for :baby_bottleGemoji image for :baby_bottle
Ammevenlig:       Gemoji image for :baby_bottleGemoji image for :baby_bottleGemoji image for :baby_bottle
Pusleforhold:       Gemoji image for :baby_bottleGemoji image for :baby_bottleGemoji image for :baby_bottleGemoji image for :baby_bottle
Baby-love:           Gemoji image for :baby_bottleGemoji image for :baby_bottleGemoji image for :baby_bottleGemoji image for :baby_bottleGemoji image for :baby_bottle

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.