Med babyen i Riga

Jeg er virkelig positivt overrasket over, hvor dejlig en by Letlands hovedstad er. Riga er hyggelig, overskuelig, forholdsvis børnevenlig og ikke mindst billig. Vi rejste her sent i september og blev belønnet med en solskinsweekend med temperaturer omkring de 20 grader, og det hjælper jo også gevaldigt på indtrykket. Der er masser at se på fra gadeplan, talrige grønne åndehuller og ikke længere rundt mellem de forskellige kvarterer, end at man kan gå.

Husk at købe en Trumpbushkadukke

Men helt rosenrødt var det dog ikke, for servicen var (om muligt) endnu dårligere end i København – og så var det indimellem lige udfordrende nok at komme frem med klapvognen. Her får I en klassisk plus-minus liste, samt en lille lynguide til gåture i Rigas kvarterer:

PLUSSER
Perfekt til jomfrurejsen
Hvis du leder efter en destination til din første rejse med barnet, har du fundet den her. Flyvetiden er kun lidt over en time, og det er super nemt at komme fra lufthavnen og ind til centrum. En taxa koster omkring 15 euro, og bus 22 eller 222 går lige uden for terminalen, koster 2 euro og tager cirka en halv time. Vi var også ret begejstrede for lufthavnen på hjemturen, fordi der var gode pusleforhold, et dejligt legeområde og vi fik lov til at tage vores (store) klapvogn helt ind til flyet. Jaja, der skal ikke meget til at glæde en rejsestresset mor.

Knap nok tid til selfie mellem take-off og landing

Rejs som en baron
Åh, hvilken fryd at kontoen ikke er fuldkommen lænset, når man vender hjem fra ferie. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at min rejsemani tærer på husholdningsbudgettet, så det var fabelagtigt, at økonomien ikke skulle være en bekymring denne gang. Riga er én af de fem billigste hovedstæder i Europa: En velbrygget latte koster omkring tre euro, og en god middag for to kan sagtens klares for omkring 30 euro (med vin). Derudover er mange museer gratis, taxaerne latterligt billige og hotelpriserne mere end overkommelige. Selve flyrejsen (for to voksne og en baby) kostede os under 2000 kroner t/r med Norwegian, så opfordringen om at købe ungen en brugt flyverdragt i år og bruge resten af børnepengene på en weekendtur til Letland er hermed givet videre.

Brugte børnepengene på ost

Verdens bedste koncept
Det her er genialt: Flere steder i byen kan man gå ud og spise (virkelig god og billig) brunch, mens ungerne leger i hjørnet med en nanny. Ja, du læste rigtigt. Nogen leger med dit barn to meter fra dig, så du kan spise i fred. Need I say more? Vi prøvede det på KID, hvor en sød Pippi-udklædt pige tog sig kærligt af tumlingen, mens vi spiste miniburgere og pandekager. Og selvom Gerda ikke er mere end 14 måneder, var hun helt vild med at sidde og tegne og lege med de andre børn, mens vi fik lidt forældretid.
Vi havde også en helt igennem fantastisk spiseoplevelse på familierestauranten Hercogs, der serverer gourmetmad til de voksne, børnemad til de mindste og hvor den søde tjener legede med Gerda, så jeg kunne få min entrecôte med kantarelsauce, mens den var varm. Det var himlen på jord. (Lige indtil Gerda løb frontalt ind i en bordkant, that is. Men det skete heldigvis, mens jeg legede med hende.)

Pippi passer, mens mor æder

MINUSSER
Kamikaze-cyklister
Det er en lille ting, men ikke desto mindre ubehageligt, når man går med en klapvogn. I Riga cykler man på fortovet – med og mod køreretningen og uden at sætte farten ned. Det hjælper heller ikke, at halvdelen af byens fortove er i færd med at blive omlagt, så man både ender i blindgyder og ude på vejbanen med guldklumpen i kareten. Sheiken bemærkede det vist stort set ikke, men jeg endte med at blive helt stresset af et trafikaos, der slog Amagerbrogade i myldretiden med længder.

Skiltningen var også op ad bakke

Land of resting bitchface
Det er noget nær umuligt at slå et smil af en lette. Aldrig har jeg fået så tvær service på caféer, og mine store smil til folk på gaden blev stort set altid kvitteret med et dræberblik, der fik mig til at føle mig som en lallende idiot. Jeg tror dog ikke, det er fordi, letterne ikke bryder sig om turister. De enkelte engelsktalende folk, vi mødte, viste sig jo at være varme, gæstfri og elskværdige mennesker, og der var altid en hjælpende hånd med klapvognen, når vi skulle ind og ud af busser. De sure fjæs er nok en kulturting – og så gælder der sikkert bare det samme for letter, som for danskere: At når man lærer folk ordentligt at kende, er de alletiders. Eller også ligner jeg i virkeligheden bare en lallende idiot, haha.

Gerda blender ind

Letlands Jomfru Ane Gade
Riga er et meget festligt sted. Et minus for småbørnsforældre, men et kæmpe plus for alle andre. Det er virkelig en by, der lever om natten, og den står på kulørte lamper og 1 euro-drinks fra klokken 18 og mange timer frem. Det er selvsagt rimelig nedtur, når man har booket hotel midt i det hele og derfor skal forsøge at putte et barn, mens et hold døddrukne finner holder polterabend lige neden for ens vinduer. Det er heller ikke ligefrem lykken at ligge i sin seng klokken 22.15 og lytte til, at alle andre har et liv. Til gengæld har man morgenmadsbuffeten for sig selv, når man har et barn, der er klar på nye eventyr klokken 06.00. Så problemet kan let løses ved at booke et hotel uden for den gamle bydel – og så bare nyde, at man er Palle Alene i Riga langt op ad formiddagen.

Hva’ så Riga – er I friskøøø!?

RIGA SET FRA FORTOVET
Vi gik mere end 12 kilometer hver dag i Riga. Der var så meget at se, og jeg var helt fortryllet af blandingen af faldefærdige træhuse, smukke parker og grå kommunist-brutalisme. Den gamle bydel og området med art nouveau-byggeriet skal guidebogen nok føre dig til, så jeg har lavet en lynguide til andre fire områder i byen, som er ideelle til en slentretur, mens baby sover.

GRIZINKALNS – en anden verden

Et godt stykke fra centrum ligger det gamle arbejderkvarter Grizinkalns, der også er kendt for at være revolutionens arnested i Riga. De fleste bygninger skriger efter Gori og ser ud til at kunne skvatte sammen hvert øjeblik, og jeg er sikker på, at det ikke er et smart sted at besøge om natten. Men i dagtimerne er det instagram-egnet slumromantik med flere hundrede år gamle træhuse, vasketøj på tørresnore fra vinduerne og kig til skumle baggårde.

Se mor, min tunge er en kiks!

MIERA IELA – hipsterville
Jo, der er også hipstere i Riga, og de har udvalgt den fine gamle gade Miera Iela i kvarteret Brasa som deres tilholdssted. Her er sjove små forretninger, gallerier, risteriet Rocket Bean (hvor du får byens bedste kaffe og sureste service) og ikke mindst chokolademuseét Laima, hvor du kan lave din egen plade chokolade. Husk tophuen.

Hun smilede kun til kameraet

KIPSALA – in a rich man’s world

Rigas velhavende har klumpet sig sammen på øen Kipsala, som man kan nå via en bro fra centrum. Området er på Unescos Verdensarvsliste og byder på 150 år gamle, smukt istandsatte træhuse, strandbar, gode restauranter og ikke mindst en vidunderlig udsigt til Rigas gamle bydel. Oplagt sted til et nyt profilfoto-shoot eller en badetur.

Barnet blev udmattet af al den fotograferen.

MASKAVAS FORSTATE – next stop Rusland
Bag hovedbanegården ligger det gamle russiske område, Maskavas Forštate, der også husede den jødiske ghetto under 2. verdenskrig. Den frygtelige historie kan man lære mere om på en fin, gratis og udendørs udstilling ved flodbredden, og et besøg på det enorme Central Market er et must. Men forvilder du dig længere ind i kvarteret, venter der en helt anden side af Riga. Her finder du Rigas kommunistiske skyskraber, russisk-ortodokse kirker og ikke mindst en perle af et nedslidt loppemarked a la Madam Skrald, hvor du kan købe alt fra gamle mobiltelefoner til russiske medaljer og reservedele til din støvsuger – hvis du lige skulle stå og mangle et nyt mundstykke, ikke?

– Så legede vi, at det var mors tur til at sidde i vognen.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.